PAU MONSERRAT: LA MOROSITAT ASFIXIA LA LIQUIDITAT D’UNA EMPRESA

Segons el Ministeri d’Hisenda, i són dades corroborades per la patronal, un 44% de les clíniques veterinàries espanyoles estan en fallida tècnica. Encara que costi creure-ho, molts veterinaris que han muntat la seva clínica amb prou feines arriben a treure’s un sou d’1.000 euros. Els assalariats cobren 1270 €, la xifra més baixa de totes les titulacions professionals.
Si això fos poc, és un gremi on de part dels seus clients té la percepció que no s’hauria de pagar pels seus serveis, potser distorsionada pel fet que existeix la seguretat social en la medicina humana.

Entrevistem a Pau Monserrat, economista col·legiat núm. 618 del CEIB. Fundador del despatx d’advocats i economistes Futur Legal i professor associat d’Economia Financera en la UIB. Autor del llibre ‘La Banca Culpable’ i coautor de diverses obres de divulgació jurídica i econòmica.
  • Després de la greu crisi de la qual sembla que sortim tímidament, com afecta la morositat a qualsevol PIME?
  • PM-La morositat asfixia la liquiditat d’una empresa i, sense aquesta liquiditat, qualsevol negoci decau per molt bones perspectives que es tinguin. Moltes Pimes pensaven que l’important era vendre molt, a quants més clients millor. En canvi, l’important és cobrar, oferint béns i serveis de valor afegit que permetin marges suficients per fer rendible l’empresa. Amb la crisi i les dificultats dels consumidors per fer front als seus deutes, la morositat ha crescut. Un fenomen que no ha de distreure’ns d’una prioritat, en èpoques difícils i pròsperes: gestionar la morositat és una activitat empresarial que ha d’implementar-se de forma contínua i sistemàtica.
  • Què aconsellaries a les CCVV per evitar impagaments?
  • PM-En el despatx que vaig fundar al costat de l’advocada especialista en dret mercantil Cristina Borrallo, Futur Legal (Futurlegal.com), a més de demandes de clients afectats per les males pràctiques bancàries (participacions preferents, hipoteques multidivisa, clàusules hipotecàries abusives o comissions bancàries, entre altres serveis), també assessorem a petites i mitges empreses amb problemes de morositat. El primer consell que podem donar a les Pimes en general i als veterinaris en particular es refereix al treball previ que cal fer per prevenir, en la mesura del possible, la morositat dels clients: no hi ha venda sense cobrament del servei. Treballar sense cobrar no és treballar, és perdre el nostre temps. Per tant, hem d’implementar una política empresarial d’acceptació i denegació de clients, de selecció dels clients que volen i poden pagar (col·lectiu que pot ser beneficiaris de serveis de valor afegit com el pagament en diversos mesos o quotes fixes mensuals per cobrir manteniment i urgències veterinàries), dels clients que paguen però no amb la puntualitat que seria desitjable, però que al cap i a l’últim segueixen sent un col·lectiu al que prestar servei. La persona que ni paga al dia ni té una actitud de bon pagador, ha de ser descartat al primer impagament, que hauria de ser d’un import el més petit possible.
   És comú que els petits empresaris (i no tan petits) vegin la morositat com una dissort que els ha tocat sofrir, quan en realitat és un paràmetre més de la gestió empresarial. La mala sort influeix, però una alta morositat sempre té un factor de mala gestió empresarial: els pagaments i els cobraments són la sang del negoci. I no s’intoxiquen per casualitat. La profilaxi, com he explicat, és el primer pas a seguir en el protocol anti-morositat.
   Posar-se en mans de professionals, bàsicament d’un advocat expert en aquests temes, permet una taxa de recobrament molt més elevada, que cal valorar sobre la base de l’import i freqüència dels impagaments. Es comença per una gestió extrajudicial dels impagaments, per passar a la fase judicial quan l’import degut així ho recomana.
  • Tenint en compte que parlem de vides d’animals que són integrants d’una família, com pot un veterinari afrontar aquesta delicada situació, bregar amb l’injust IVA veterinari del 21% i sobreviure amb els seus reduïts marges “comercials”?
  • PM-Com a economista i amant dels animals, que els serveis professionals d’un veterinari tinguin un IVA del 21% en lloc del reduït o superreducido, em sembla una mostra més del lluny que està l’espècie humana en general i els nostres polítics en particular d’entendre la veritable relació entre l’espècie humana i els animals. De fet, fins a la forma de cridar a la relació em sembla equivocada: no som amos dels nostres animals, som els seus protectors. O protegits, en moltes ocasions. Quan les futures generacions mirin enrere, s’avergonyiran de com hem maltractat als animals.
   Quant als marges comercials, tenint en compte que és un mercat amb una demanda creixent, ja que a mesura que les civilitzacions avancen gasten més en la salut dels seus animals, es tracta d’aportar serveis de major valor afegit. Per exemple, ensenyant als humans com relacionar-se amb els seus animals, informació sobre els tractaments i formació. Molts clients no veuen en una clínica veterinària més que un lloc on portar als seus animals per vacunar i per a urgències. Cal oferir més als clients, que gastin en els seus animals per gust i no per obligació o necessitat, com a pansa avui dia.
  • Al no existir un equivalent a la Seguretat Social al món animal, es pot conciliar la tinença d’un animal domèstic amb l’elevadíssim cost de molts tractaments mèdics?
  • PM-Jo tinc tres cussetes i dos moixos, a més de tortugues d’aigua; sé el que costa que els meus companys estiguin sans. El cost dels tractaments mèdics està fora de l’abast de moltes famílies i és una vergonya que no hi hagi un sistema de salut animal a l’abast de tots. De moment, seria interessant que les pròpies associacions de veterinaris treballessin en algun tipus de solució temporal. Se m’ocorre, per exemple, la tarifa plana: un pagament mensual a un veterinari o grup d’ells que contempli totes les despeses periòdiques més un cost especial molt més reduït per a les urgències. Els clients reparteixen el cost i els veterinaris ofereixen un bon servei i estabilitzen els seus ingressos.
  • Poden unes PIME com les CCVV assumir el risc de donar crèdit directament als seus clients o és un suïcidi empresarial?
  • PM-Com ja he avançat, poden i han de fer-ho amb els clients que han estat degudament categoritzats com a bons clients. La dificultat, ho sé, estreba a saber fer aquesta selecció.
   El que és un tremend error és donar crèdit a un client que no pot pagar-nos els serveis, de forma recurrent. El crèdit és per facilitar els pagaments, no per finançar probables morosos.
  • Si la clínica fos teva: què faries en el cas de rebre una mitjana de 10 visites i trucades diàries demanant assistència gratuïta per no comptar amb recursos? Ej: gos atropellat, possible leishmania, etc (operacions i tractaments costosos).
  • PM-Cada professional, del sector que sigui, ha de tenir molt clar una idea: si solament treballa per guanyar diners, morirà molt pobre; d’allò més important: l’amor dels altres. Dit això, que procuro aplicar en la meva vida diària, es dediquen hores al treball per guanyar diners, a més de per passió i, en el cas dels veterinaris, per compassió cap a altres espècies. Ens hem de fixar un temps i cost màxim mensual que dedicarem a aquest tipus de serveis altruistes, en col·laboració amb altres professionals, associacions i organitzacions públiques, si fos possible. I no depassar aquests paràmetres. Així gaudirem del plaure de ser bones persones, però sabent quan dir no: quan hàgim depassat el nostre pressupost de fer el ben.
   Ser veterinari és una activitat que ofereix al món molt més del que rep. El que en economia cridem externalitats positives. Guarir un gos abandonat atropellat pot ser que mai acabi sent rendible, però no imagino persona més rica que el veterinari al que ho mira un ca agraït.
   Des de la meva humil talaia d’economista, unes últimes paraules al col·lectiu de veterinaris i veterinàries: moltes gràcies.

LA MOROSITAT EN LES CLÍNIQUES VETERINÀRIES: UNA SITUACIÓ INSOSTENIBLE

Molta gent apel·la a la vocació o altres arguments per obtenir descomptes o serveis gratuïts en les clíniques veterinàries. La gran majoria de veterinaris ofereixen campanyes i facilitats de pagament, però hi ha una realitat que s’està fent insostenible per a un altíssim percentatge de les clíniques espanyoles: la morositat, o impagaments.

Entrevistam a Jorge Pascual, veterinari clínic, vicepresident de CEVE y President de AEMVET Asociación Empresarial de Profesionales Veterinarios del Principado de Asturias

Es parteix de l’error en pensar que el veterinari obté una remuneració molt elevada, la qual cosa és fals. És més, gairebé la meitat de les clíniques veterinàries d’Espanya estan en risc d’haver de tancar, hagut de, entre altres coses, a l’injust IVA veterinari del 21%. Aquest IVA ha de ser repercutit al client, o absorbit per la clínica, ocasionant un greu perjudici en un tema tan important com és la vida dels animals domèstics.

 • Molta gent creu que alguns veterinaris són avariciosos quan es neguen a oferir un servei de manera gratuïta o sense garanties de cobrament. No ha de ser fàcil veure esfondrar-se a algú perquè no pot pagar l’operació del seu gos o gat, com us afecta això en la vostra vida personal?
 • JP- Els veterinaris a nivell mundial som la professió sanitària amb major índex de suïcidis i en el total de totes les professions ocupem un lloc molt alt. Aquesta dada és alguna cosa que desconeix la majoria de les persones que acudeixen a una clínica veterinària i que en certa forma pressiona a un professional a sanar un animal en un temps record i a més sabent que si les coses no van com a esperes, és molt possible que damunt et responsabilitzin que no vagi bé. Això no succeeix en gairebé cap una altra professió, però a més nosaltres treballem amb vides, és a dir, si alguna cosa va malament no s’embussa una aigüera, o es crema una instal·lació elèctrica o s’avaria un cotxe, en el nostre cas pot arribar a morir un animal, que en la majoria de les vegades pateix una malaltia terminal, o fins i tot el propietari per estalviar-se uns diners li dóna 20 remeis que ha llegit per internet o li han dit amics que saben molt d’animals i quan t’arriba és tal l’estat de l’animal que ja és irreversible, però la culpa és sempre del veterinari.
  Tothom pot pagar les despeses sanitàries de la seva mascota perquè tots els veterinaris estan disposats a ajudar a pagar-los, i fins i tot a posar de la seva pròpia butxaca per poder sanar-ho. Això sí, parlem d’aquells clients fidelizados que passen per un mal moment financer, però del que ens consta la seva veritable voluntat de pagament.Naturalment que afecta a la nostra vida personal, perquè tots tenim problemes, però a més en moltes ocasions els propietaris carreguen amb els problemes de les seves mascotes sobre les nostres espatlles i això afecta molt a la nostra vida diària, no hem d’oblidar que la nostra professió és vocacional, però també hem de poder viure d’ella amb dignitat.
 •  Creïs que el col·lectiu veterinari ha de fer alguna cosa per posar fre a aquesta escalada de morositat?
 • JP-El col·lectiu veterinari ja ha començat a defensar-se enfront de la morositat que distingiria en dos tipus, els que no poden i els que no volen pagar. Gairebé totes les clíniques ofereixen facilitats de pagament, descomptes o línies de finançament per ajudar als propietaris de mascotes, que els que no poden pagar accepten de bon grat i no sol haver-hi problemes.Els problemes vénen amb els quals no volen, els que són morosos professionals. Per això, des de CEVE llancem una nova plataforma per gestionar íntegrament el problema dels impagaments, tant per garantir el cobrament per part de la clínica, com per facilitar el pagament als nostres clients.
 • De quina manera poden els veterinaris ajudar a aquella gent que, assotada per la crisi, té voluntat de pagament, però no pot fer front a tractaments o operacions de cert import? Es preveu algun tipus de finançament?
 • JP- Com ja et vaig comentar gairebé totes les clíniques tenen formes per facilitar el pagament a aquelles persones que tenen problemes a l’hora de tractar a les seves mascotes, i actualment també existeixen facilitats de finançament amb bancs amb els quals es fan acords per facilitar el pagament de certs procediments cars sense interès per al propietari.

¿ESTÁS SEGUR DE QUE SEMPRE COBRARÀS PER ELS TEUS SERVEIS?

Presentació de la plataforma de gestió de deute i arxiu de morosos de CEVE

Fa dos anys a EMVETIB analitzarem la morositat del nostre sector i comptabilitzarem que, en les clíniques de Balears, la xifra aproximada d’impagats ascendia a 750.000 €, solament en serveis prestats per les nostres empreses, i la suma total del deute s’elevava a més d’1.200.000 €.

Calia actuar davant aquesta dramàtica situació i dotar d’instruments eficaços als nostres associats perquè el deute no solament deixés d’augmentar sinó que s’anés recuperant.

Vaga dir que detectem que gran part d’aquesta morositat venia des de protectores, col·lectius animalistes i individus activistes que, a més de gaudir de descomptes –moltes vegades per sobre dels nostres marges comercials– que distorsionar la percepció del preu, no pagaven. També advertirem que aquesta morositat segueix un mateix patró: l’encàrrec de molts serveis que al principi s’abonen per després, quan els imports s’eleven i acumulen, anar-se a un altre centre al moment en què s’exigeix el cobrament.

Per resoldre la situació tot d’una va sorgir la idea de crear un registre de morosos similar al d’altres sectors. I fer-ho amb totes les garanties legals.

A més, com aquest problema es repeteix en totes les Comunitats Autònomes, la solució havia de ser gestionada des de CEVE qui va contractar el serveis d’un despatx d’advocats especialitzat en el tractament i protecció de dades personals i fitxers de morosos. Solament quedava establir un protocol d’actuació i a dia d’avui ja s’han dut a terme dues proves pilot a Astúries i Sevilla.

I com el registre de morosos solament té caràcter descoratjador, és a dir evita que el morós repeteixi la mateixa jugada una vegada i una altra però no recupera el deute, s’ha dissenyat una solució integral.

Aquesta solució ja està preparada i volem mostrar-te-la!

El dia 12 de desembre a les 20:30 a la seu de CAEB de Palma i dia 14 a la seu de CAEB Eivissa, hem organitzat una reunió per presentar la plataforma de gestió de deute i els procediments de protecció de dades que hauràs d’implementar per fer ús de forma gratuïta d’aquesta plataforma.

Aquesta plataforma té dues funcions principals:

 1. Generar tota la documentació necessària per complir amb la protecció de dades.
 2. Gestionar i documentar pagaments ajornats, ja sigui amb pagaments directes o mitjançant finançament bancari.

Acudeix el dia 12 o dia 14 a la reunió que, sens dubte, marcarà un abans i un després en la gestió del cobrament dels teus serveis. T’esperem.

El curs de Director d’Instal·lacions de Radiodiagnóstico pot arribar a ser gratuït

En referència al curs de Director d’Instal·lacions per radiodiagnòstic que organitza EMVETIB i que se celebrarà a Palma el 13-14 i el 201 i 21 de maig, el preu per a socis (i empleats de centres associats) que estava establert en 240,00€ s’ha aconseguit rebaixar a 200,00€ per una subvenció de EMVETIB i pot sortir gratuït per a personal contractat ja que és 100% bonificable.

Per als no socis de EMVETIB el preu segueix sent 320,00€ però també és 100% bonificable per als empleats.

A Eivissa a dia d’avui no sabem si podrem realitzar-ho ja que necessitem 14 inscrits i de moment solament han emplenat la sol·licitud 2.

La matrícula segueix oberta i el link del formulari d’inscripció és https://goo.gl/forms/redkxtsdnpykyfpc3

Al llarg de la setmana que ve personal de EMVETIB es posarà en contacte amb els associats amb la finalitat de tancar aquest tema tan important.

Més Informació: FULLET-CURSO-RX-EMVETIB

La presidenta de Emvetib, Delia Saleno, és triada presidenta de CEVE

Delia Saleno, presidenta de EMVETIB, ha estat nomenada presidenta de la Confederació Empresarial Veterinària Espanyola (CEVE), en el transcurs de l’Assemblea General celebrada per aquesta organització a la seu de CEOE. En el mateix acte es va triar a Sebastià Rotger, també secretari general de EMVETIB, per a la mateixa funció en CEVE.

Saleno substitueix en el càrrec a Jorge Pascual. En l’Assemblea General, els empresaris veterinaris van destacar la defensa dels interessos dels consumidors que s’ha aconseguit mitjançant una proposició no de llei al Congrés dels Diputats sol·licitant una reducció de l’IVA veterinari, “únic servei sanitari gravat amb el tipus màxim d’aquest impost”, segons van indicar els representants de CEVE.

A més de repassar les activitats realitzades en 2016, aquests empresaris han demanat la creació d’un registre i un reglament de centres d’atenció sanitària veterinària, la negociació d’un conveni col·lectiu, l’elaboració d’un manual de responsabilitat corporativa i la seva intenció d’entrar com a membres de l’Agència Espanyola de Normalització.

EMVETIB organitza al maig un curs homologat de director d’instal·lacions de radiodiagnòstic

Palma.- EMVETIB ha organitzat per a maig un curs homologat d’acreditació de director d’instal·lacions de radiodiagnòstic amb la finalitat de capacitar als participants per operar en les instal·lacions de rajos X amb finalitats de diagnòstic veterinari, segons l’establert en el RD 1085/2009, de 3 de juliol, sobre instal·lació i utilització d’equips de rajos X amb finalitats de diagnòstic mèdic, amb la finalitat de proporcionar la protecció radiològica necessària al pacient i als professionals. De la mateixa manera es pretén donar a conèixer el risc associat a les instal·lacions veterinàries quan s’utilitzen equips de rajos X; informar per oferir seguretat i disminuir els riscos dels rajos X a treballadores exposades embarassades; conèixer millor la tecnologia actual que s’està incorporant als centres veterinaris; evitar repetició d’imatges, evitar formació d’artefactes, mala qualitat; reduir dosis rebudes a professionals, i informar sobre nous sistemes digitals (avantatges i inconvenients), el posicionament, qualitat d’imatge, i la dosi de l’operador i interpretació d’imatges i anàlisis d’artefactes, i de la incidència del nivell de risc en funció de la grandària de camp i tècnica diagnòstica utilitzada.

El curs és impartit per personal de l’empresa Radiofísica Sanitària i Industrial, S.L., empresa homologada pel CSN per a la realització de cursos d’acreditació d’operadors i directors de radiodiagnòstic mèdic (CSN7H0/ CRDD-1277/*CRDO-1278/2011). En finalitzar satisfactòriament el curs s’expedirà el Certificat de Director d’Instal·lacions de Radiodiagnòstic General, acreditació homologada del Consell de Seguretat Nuclear, i d’operador de radiodiagnòstic mèdic veterinari, segons l’establert en la normativa vigent (RD 783/2001, pel qual s’aprova el reglament de protecció sanitària contra radiacions ionitzants, i el RD 1085/2009, sobre instal·lació i utilització d’equips de rajos X amb finalitats de diagnòstic mèdic).

Més informació: FULLET CURSO RX EMVETIB

El Govern rep les propostes d’EMVETIB per millorar el tractament de residus animals amb la nova Llei

Palma, 21 d’octubre de 2016.- El Director General d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus del Govern dels Illes Balears, Sebastià Sansó, va rebre el passat mes de juliol EMVETIB i va prendre nota de les propostes de l’associació Empresarial Veterinària dels Illes Balears. La presidenta, Delia Saleno, va assenyalar, entre altres aspectes, la contrarietat que suposa que “els residus d’animals estiguin més vigilats que molts dels quals formen part de la cadena alimentària dels humans i es comercialitzen en supermercats i comerços d’alimentació i restauració”. En aquest sentit, ha proposat que la nova Llei de Residus abordi específicament la gestió dels residus animals en clíniques veterinàries, així com el seu tractament i recollida, si bé amb un enfocament realista.

reunioresidus

Jorge Pascual: “El termini d’aplicació de la reducció de l’IVA depèn de la mobilització i l’associacionisme empresarial”

Palma, 20/10/2016.- El president de la Confederació Empresarial de Veterinaris Espanyols, Jorge Pascual (al centre de la fotografia al Congrés dels Diputats), ha fet una crida a l’associacionisme i la mobilització empresarial per aconseguir que el compliment de la reducció de l’IVA veterinari al 10%, aprovada al Congrés dels Diputats, sigui efectiu en els propers mesos.
Pascual es va sentir satisfet de la majoria assolida al Congrés dels Diputats, recolzant la Proposició No de Llei que contempla la reducció de l’IVA veterinari al 10%, però va indicar que “ara ha de ser votada en el Senat, on té majoria el Partit Popular, que ha votat en contra al Congrés dels Diputats, i tornar a la Cambra baixa per ser aprovada definitivament i posteriorment traslladada al Govern central perquè la faci efectiva”. No obstant això, el Govern central podria dilatar el compliment de la Proposició No de Llei, a pesar que comportaria un enfrontament que podria acabar en els Tribunals.
En qualsevol cas, Pascual assenyala que des de CEVE “desitgem que el proper Govern acati el mandat de les Corts i que a principis de 2017 sigui efectiva la reducció de l’IVA, però igual que per arribar fins a aquí i guanyar la batalla ha estat imprescindible l’associacionisme empresarial, per aconseguir l’aplicació aquesta unitat i mobilització és més necessària que mai”

jorgepascual

EMVETIB trasllada al PP els informes que justifiquen la reducció de l’IVA aprovada en el Congrès dels Diputats

Palma/Madrid, 17 d’octubre de 2016.- Divendres 14 d’octubre, dins del marc de les negociacions que porta la Confederació Empresarial Veterinària Espanyola (CEVE) (en coordinació amb el Consell General Veterinari) posteriors al Projecte No de Llei (PNL) que es va aprovar al Congrés dels Diputats per rebaixar l’IVA veterinari al 10%, Delia Saleno, vicepresidenta de CEVE i presidenta de EMVETIB, va mantenir una reunió amb José Vicente Marí Bosó, diputat per Balears del Partit Popular i actual portaveu d’Hisenda del seu grup al Congrés de Diputats. Precisament, Marí Bosó va ser l’encarregat de defensar la postura del PP sobre la PNL, sent aquesta formació l’única que es va oposar adduint que devia consultar-se amb la UE.
En la reunió Saleno li va fer lliurament de l’estudi jurídic encarregat per CEVE en el seu moment al Santiago Álvarez García Professor Titular d’Hisenda Pública i Sistema Fiscal Espanyol de la Universitat d’Oviedo. Aquest informe, que precisament es va encarregar a instàncies de la primera reunió celebrada per CEVE al febrer del 2015 amb l’antecessora en el càrrec de José Vicente Marí, Ana Madrazo, no obrava en el seu poder alguna cosa que a CEVE li estranyà ja que s’havia presentat públicament i s’hi havia lliurat.
Durant la reunió es varen acostar postures i es va obtenir bona sintonia perquè es treballi en el sentit de la consecució de l’equiparació d’aquest impost a altres activitats sanitàries ja que, malgrat el seu inicial vot en contra el PP assumeix i comparteix els arguments de el “Estudi sobre la repercussió de la pujada de l’IVA en els serveis veterinaris en el sector d’animals de companyia: aspectes econòmics, sanitaris i socials”, informe elaborat i sufragat pels serveis d’estudis de CEVE, i que en l’actualitat està en fase d’actualització amb les dades més recents.
Un altre punt important de la reunió va ser el compromís d’ajuda del PP d’impulsar polítiques de lluita contra el frau fiscal i laboral que resulta de la competència deslleial i intrusisme tan present en el sector. José Vicente Marí va coincidir amb la Delia Saleno, que malgrat el poc pes específic directe en el PIB d’aquest sector, si és un sector sanitària i socialment estratègic, el qual si no s’impulsa si pot causar greus perjudicis sanitaris i econòmics.
Les empreses veterinàries de Balears, agrupades en EMVETIB, assenyalen que “l’aprovació de la reducció de l’IVA veterinari al 10% per part del Congrés dels Diputats ahir dimarts (gràcies a 177 vots a favor i amb solament els vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans) millorarà la salut pública i la destinació turística de la nostra Comunitat Autònoma quan el Govern acati la Proposició No de Llei aprovada”, en paraules de Delia Saleno, presidenta de EMVETIB i vicepresidenta de la Confederació Empresarial Veterinària Espanyola.
Per part de EMVETIB, s’argumenta que des que es va incrementar l’IVA veterinari al 21%, l’acolliment d’animals per les famílies s’ha dificultat, mentre que moltes clíniques que no han pogut repercutir en els clients l’increment han hagut de tancar a causa dels elevats costos i alta pressió fiscal suportada. No obstant això, assenyala Saleno “ara, gràcies a la iniciativa de CEVE, i al treball associatiu de les empreses veterinàries, hem aconseguit encomanar al Govern la rebaixa de l’IVA i esperem que en un termini màxim de sis mesos sigui efectiva”.
A partir d’ara, la Proposició No de Llei ha de ser votada en el Senat, on el Partit Popular, que ha votat en contra, té majoria absoluta, i tornarà al Congrés, on es podria repetir el resultat d’ahir dimarts, perquè finalment el Govern rebi la instrucció d’aplicar-la. Des de EMVETIB s’espera que el Govern tingui en compte aquesta reducció de l’IVA al 10% de cara a la confecció dels Pressupostos Generals de l’Estat, encara que s’assenyala que “és previsible que la reducció de l’IVA tingui com resultat un augment de l’activitat que esmorteirà la temuda caiguda en la recaptació”.
Referent a la salut pública, Delia Saleno ha assenyalat que “les mascotes tenen cada vegada més un paper imprescindible en la vida de les persones, doncs la societat està envellint i està creixent el nombre de llars unipersonals on són part de la família i milloren la salut mental dels seus tutors, per la qual cosa la reducció de l’IVA afavorirà aquesta contribució essencial a la salut pública que tenen avui dia molts animals”. De la mateixa manera, Saleno ha subratllat la importància que ha de Balears sigui una destinació turística segur sanitàriament, tant per a humans com per a animals i enfocat al segment “pet friendly”, amb una demanda que té un gran potencial a Europa.
La proposició no de llei, impulsada per Esquerra Republicana i tractada en el Ple de la Cambra baixa en el Dia Mundial dels Animals, va comptar amb 177 vots a favor, 132 en contra i 33 abstencions, i el seu debat va ser seguit des de la tribuna de convidats pels representants de CEVE, encapçalats pel seu president Jorge P. Pascual, i del Consell General de Veterinaris, l’Associació de Veterinaris contra el Maltractament Animal AVATMA i del Grup d’Estudis per a la Violència contra Humans i Animals, als quals CEVE agraeixen que “s’hagin sumat a la iniciativa perquè la unitat del sector és més necessària que mai”.

Pep Aguiló Bonnín, en fer 90 anys: “He sabut que EMVETIB vol llevar el 21% d’IVA i hi estic a favor”

Pep Aguiló Bonnin (12 de desembre del 1926) acaba de fer 90 anys, i està a punt de fer-ne 70 de professió, idò va començar a fer feina quan li faltava un any per acabar la carrera, just acabat d’entrar en la vintena. Ara per ara té la seva clínica al carrer Velázquez, però ha estat popular a Ciutat per tenir-la a la Rambla, d’ençà el 1950. Aquest menescal recorda que el seu primer contacte amb els animals “va ser a una finca que mon pare tenia a Son Rapinya” i que durant el seu pas per l’Exèrcit ja era conegut per la seva habilitat amb els cavalls. De fet, el mateix cap de l’Estat va presenciar com muntava a cavall en els terrenys més difícils i arriscats, tot un espectacle del que conserva una fotografia. Va ser veterinari dels hipòdroms de Madrid, Palma, Santa Maria, i de Maria de la Salut. Ara, la feina amb cavalls i per l’Exèrcit va acabar prest perquè “havia d’anar d’un puesto a l’altre i amb els primers turistes vaig veure que el negoci era tractar cans i moixos”. La seva experiència ha anat més enllà de les clíniques i ha estat professor universitari a centres docents de la Península. Ha estat també president del Comité Científic Veterinari d’Espanya durant set anys i el 2004 organitzà un encontre a Granada amb 6.500 menescals de tot el món. Aquesta trajectòria ha estat meritòria de nombroses distincions, entre elles la d’EMVETIB, que mostra en la fotografia, i la del Consell General de Veterinaris d’Espanya.

P.- Què és allò que més l’ha agradat?

R.- Fer feina amb els cans. Tenen una companyia molt forta amb les persones i hi disfrutes. Els moixos també, però d’una altra manera. Els cavalls per qui l’agrada muntar és molt agradable perquè hi ha gent que es pensa que el cavall no reconeix la gent però això no és així.

P. – Què és allò que manco l’ha agradat?

R.- Sacrificar un animal no m’ha agradat mai.

P.- Què troba de la professió?

R.- Avui és molt complicada i molt dolenta. Jo quan vaig acabar els estudis a Mallorca hi havia set veterinaris i ara som més de 1.300. Això el que haurien de fer és no llicenciar tant de veterinaris. Aquí tenim més facultats que no té França i Anglaterra plegats i allà també tenen problemes.

P.- Idò, no recomenaria aquesta professió a un jove?

R.- Ha de ser que l’agradi molt, però molt els animals, perquè així vaig començar jo. Quan jo era jove vaig tenir fins i tot un conill a ca meva a en qui li mostrava el menjar i me venia. I tenia cabres i cans. Si tenen aquesta relació encara els podria recomanar la professió

P.- Què pensau de l’associacionisme?

R.- L’associacionisme procura millorar la situació dels menescals i donen feina al sector, i ja me va bé. La tasca de l’empresari veterinari és complicada i n’hem de saber més. Ara he sabut que EMVETIB vol llevar el 21%. Jo hi he anat a qualque reunió i estic a favor de llevar el 21% d’IVA, tot i que el problema gros és el deute amb Europa i la despessa, que per una altra banda no s’hi pot reduir perquè gràcies a ella hi fa feina molta gent. Estam en un cercle viciós.