Tenim el compromís de formar part del Pacte de Salut dels Illes Balears.

Dimarts passat 9 de gener, una representació de Empresaris Veterinaris de les Illes Balears, – CEVE Balears -, ens hem reunit amb la Sra. Elena Esteban, Directora General de Salut Pública del Govern dels Illes Balears, sent la primera reunió institucional en aquesta nova legislatura i una fructífera primera presa de contacte amb Salut Pública.

En representació de CEVE Balears assistim Andreu Oliver en qualitat de President, Delia Saleno com a Vocal de One Health de CEVE Balears i Presidenta de CEVE i Sebastià Rotger com a President de la Comissió de Serveis de CAEB i Secretari General de CEVE Balears, amb l’objectiu de presentar-li a la Directora General totes les nostres reivindicacions històriques com a patronal veterinària a Balears.

Com a sector veterinari tenim clar el nostre paper com a actor natural de la salut, on la col·laboració publica-privada és irrenunciable ja que tota la xarxa de centres veterinaris és privada.

Aquest fet és molt rellevant i de gran valor ja que en els reptes actuals d’aquest segle com són les malalties emergents, la mobilitat internacional, el canvi climàtic o la contaminació ambiental que afecten directament la salut ambiental i, sobretot, a la salut animal, exercim com a sector un gran paper com a sentinella en la detecció precoç de problemes que puguin afectar a posteriori la població humana.

En relació a això, no podem obviar que els animals són presents en la meitat de les llars del nostre país i que conviuen estretament amb les persones, sent compartits per obligació els problemes que van apareixent, conseqüència d’aquesta convivència. D’aquí aquesta necessitat de col·laboració i que la medicina veterinària sigui una especialitat més dins de la salut.

I com a representants dels empresaris veterinaris no podíem deixar de costat temes com la salut laboral, fent referència a situacions viscudes en el passat, amb protocols que ens han afectat i que per necessitat funcional hem hagut de corregir nosaltres mateixos a la recerca de solucions que ens allunyessin de problemes futurs.

Dins d’un clima de consens i predisposició, hem sol·licitat la incorporació de *CEVE Balears en 4 grups de treball del Pacte per a la Salut dels Illes Balears que s’està treballant en aquests moments, perquè considerem que des de la nostra experiència del dia a dia atesa la població i als seus animals, tenim un coneixement profund de la situació balear de la sanitat animal i de la salut pública relacionada amb això.

Si es desitja tenir un sistema eficient davant els reptes presents i futurs d’aquest segle no s’ha d’obviar que es fa imprescindible que la gestió One Health sigui la columna vertebral sobre la qual es construeixi un sistema integral d’atenció a la salut pública.

Davant l’impacte en la salut del canvi climàtic, de la incidència creixent de l’adaptació de nous vectors en el nostre territori, de l’augment exponencial en els últims 20 anys de les malalties emergents,- un 75% són d’origen animal (zoonòtiques) -, de l’existència de contaminants mediambientals, de la gran mobilitat internacional de persones, animals i mercaderies que arriben al nostre territori i del repte de producció saludable i sostenible d’aliments en aquestes noves condicions climàtiques, no es pot parlar de construir un sistema sanitari eficient i resilient sense comptar amb la salut animal i la salut mediambiental des del principi.

Tradicionalment, tot el sistema sanitari està enfocat a l’atenció de les patologies i del pacient ja malalt o crònic, però si desitgem un sistema sanitari resilient davant tants reptes i eficient en la gestió de recursos humans i recursos econòmics, és imprescindible enfocar-se a la prevenció i la contenció dels problemes sanitaris a l’origen, havent d’actuar en múltiples ocasions i de manera conjunta, la salut animal i la salut mediambiental.

Des de CEVE Balears considerem que és el moment d’integrar al nostre sector com un actor orgànic de la salut, ja que tenim molt a aportar al Pacte per la Salut de les Illes Balears i ajudar al fet que sigui veritablement eficient i resilient davant la profunditat i rellevància dels reptes que tenim per davant en els pròxims anys.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *