LA MOROSITAT EN LES CLÍNIQUES VETERINÀRIES: UNA SITUACIÓ INSOSTENIBLE

Molta gent apel·la a la vocació o altres arguments per obtenir descomptes o serveis gratuïts en les clíniques veterinàries. La gran majoria de veterinaris ofereixen campanyes i facilitats de pagament, però hi ha una realitat que s’està fent insostenible per a un altíssim percentatge de les clíniques espanyoles: la morositat, o impagaments.

Entrevistam a Jorge Pascual, veterinari clínic, vicepresident de CEVE y President de AEMVET Asociación Empresarial de Profesionales Veterinarios del Principado de Asturias

Es parteix de l’error en pensar que el veterinari obté una remuneració molt elevada, la qual cosa és fals. És més, gairebé la meitat de les clíniques veterinàries d’Espanya estan en risc d’haver de tancar, hagut de, entre altres coses, a l’injust IVA veterinari del 21%. Aquest IVA ha de ser repercutit al client, o absorbit per la clínica, ocasionant un greu perjudici en un tema tan important com és la vida dels animals domèstics.

  • Molta gent creu que alguns veterinaris són avariciosos quan es neguen a oferir un servei de manera gratuïta o sense garanties de cobrament. No ha de ser fàcil veure esfondrar-se a algú perquè no pot pagar l’operació del seu gos o gat, com us afecta això en la vostra vida personal?
  • JP- Els veterinaris a nivell mundial som la professió sanitària amb major índex de suïcidis i en el total de totes les professions ocupem un lloc molt alt. Aquesta dada és alguna cosa que desconeix la majoria de les persones que acudeixen a una clínica veterinària i que en certa forma pressiona a un professional a sanar un animal en un temps record i a més sabent que si les coses no van com a esperes, és molt possible que damunt et responsabilitzin que no vagi bé. Això no succeeix en gairebé cap una altra professió, però a més nosaltres treballem amb vides, és a dir, si alguna cosa va malament no s’embussa una aigüera, o es crema una instal·lació elèctrica o s’avaria un cotxe, en el nostre cas pot arribar a morir un animal, que en la majoria de les vegades pateix una malaltia terminal, o fins i tot el propietari per estalviar-se uns diners li dóna 20 remeis que ha llegit per internet o li han dit amics que saben molt d’animals i quan t’arriba és tal l’estat de l’animal que ja és irreversible, però la culpa és sempre del veterinari.
    Tothom pot pagar les despeses sanitàries de la seva mascota perquè tots els veterinaris estan disposats a ajudar a pagar-los, i fins i tot a posar de la seva pròpia butxaca per poder sanar-ho. Això sí, parlem d’aquells clients fidelizados que passen per un mal moment financer, però del que ens consta la seva veritable voluntat de pagament.Naturalment que afecta a la nostra vida personal, perquè tots tenim problemes, però a més en moltes ocasions els propietaris carreguen amb els problemes de les seves mascotes sobre les nostres espatlles i això afecta molt a la nostra vida diària, no hem d’oblidar que la nostra professió és vocacional, però també hem de poder viure d’ella amb dignitat.
  •  Creïs que el col·lectiu veterinari ha de fer alguna cosa per posar fre a aquesta escalada de morositat?
  • JP-El col·lectiu veterinari ja ha començat a defensar-se enfront de la morositat que distingiria en dos tipus, els que no poden i els que no volen pagar. Gairebé totes les clíniques ofereixen facilitats de pagament, descomptes o línies de finançament per ajudar als propietaris de mascotes, que els que no poden pagar accepten de bon grat i no sol haver-hi problemes.Els problemes vénen amb els quals no volen, els que són morosos professionals. Per això, des de CEVE llancem una nova plataforma per gestionar íntegrament el problema dels impagaments, tant per garantir el cobrament per part de la clínica, com per facilitar el pagament als nostres clients.
  • De quina manera poden els veterinaris ajudar a aquella gent que, assotada per la crisi, té voluntat de pagament, però no pot fer front a tractaments o operacions de cert import? Es preveu algun tipus de finançament?
  • JP- Com ja et vaig comentar gairebé totes les clíniques tenen formes per facilitar el pagament a aquelles persones que tenen problemes a l’hora de tractar a les seves mascotes, i actualment també existeixen facilitats de finançament amb bancs amb els quals es fan acords per facilitar el pagament de certs procediments cars sense interès per al propietari.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *