EMVETIB trasllada al PP els informes que justifiquen la reducció de l’IVA aprovada en el Congrès dels Diputats

Palma/Madrid, 17 d’octubre de 2016.- Divendres 14 d’octubre, dins del marc de les negociacions que porta la Confederació Empresarial Veterinària Espanyola (CEVE) (en coordinació amb el Consell General Veterinari) posteriors al Projecte No de Llei (PNL) que es va aprovar al Congrés dels Diputats per rebaixar l’IVA veterinari al 10%, Delia Saleno, vicepresidenta de CEVE i presidenta de EMVETIB, va mantenir una reunió amb José Vicente Marí Bosó, diputat per Balears del Partit Popular i actual portaveu d’Hisenda del seu grup al Congrés de Diputats. Precisament, Marí Bosó va ser l’encarregat de defensar la postura del PP sobre la PNL, sent aquesta formació l’única que es va oposar adduint que devia consultar-se amb la UE.
En la reunió Saleno li va fer lliurament de l’estudi jurídic encarregat per CEVE en el seu moment al Santiago Álvarez García Professor Titular d’Hisenda Pública i Sistema Fiscal Espanyol de la Universitat d’Oviedo. Aquest informe, que precisament es va encarregar a instàncies de la primera reunió celebrada per CEVE al febrer del 2015 amb l’antecessora en el càrrec de José Vicente Marí, Ana Madrazo, no obrava en el seu poder alguna cosa que a CEVE li estranyà ja que s’havia presentat públicament i s’hi havia lliurat.
Durant la reunió es varen acostar postures i es va obtenir bona sintonia perquè es treballi en el sentit de la consecució de l’equiparació d’aquest impost a altres activitats sanitàries ja que, malgrat el seu inicial vot en contra el PP assumeix i comparteix els arguments de el “Estudi sobre la repercussió de la pujada de l’IVA en els serveis veterinaris en el sector d’animals de companyia: aspectes econòmics, sanitaris i socials”, informe elaborat i sufragat pels serveis d’estudis de CEVE, i que en l’actualitat està en fase d’actualització amb les dades més recents.
Un altre punt important de la reunió va ser el compromís d’ajuda del PP d’impulsar polítiques de lluita contra el frau fiscal i laboral que resulta de la competència deslleial i intrusisme tan present en el sector. José Vicente Marí va coincidir amb la Delia Saleno, que malgrat el poc pes específic directe en el PIB d’aquest sector, si és un sector sanitària i socialment estratègic, el qual si no s’impulsa si pot causar greus perjudicis sanitaris i econòmics.
Les empreses veterinàries de Balears, agrupades en EMVETIB, assenyalen que “l’aprovació de la reducció de l’IVA veterinari al 10% per part del Congrés dels Diputats ahir dimarts (gràcies a 177 vots a favor i amb solament els vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans) millorarà la salut pública i la destinació turística de la nostra Comunitat Autònoma quan el Govern acati la Proposició No de Llei aprovada”, en paraules de Delia Saleno, presidenta de EMVETIB i vicepresidenta de la Confederació Empresarial Veterinària Espanyola.
Per part de EMVETIB, s’argumenta que des que es va incrementar l’IVA veterinari al 21%, l’acolliment d’animals per les famílies s’ha dificultat, mentre que moltes clíniques que no han pogut repercutir en els clients l’increment han hagut de tancar a causa dels elevats costos i alta pressió fiscal suportada. No obstant això, assenyala Saleno “ara, gràcies a la iniciativa de CEVE, i al treball associatiu de les empreses veterinàries, hem aconseguit encomanar al Govern la rebaixa de l’IVA i esperem que en un termini màxim de sis mesos sigui efectiva”.
A partir d’ara, la Proposició No de Llei ha de ser votada en el Senat, on el Partit Popular, que ha votat en contra, té majoria absoluta, i tornarà al Congrés, on es podria repetir el resultat d’ahir dimarts, perquè finalment el Govern rebi la instrucció d’aplicar-la. Des de EMVETIB s’espera que el Govern tingui en compte aquesta reducció de l’IVA al 10% de cara a la confecció dels Pressupostos Generals de l’Estat, encara que s’assenyala que “és previsible que la reducció de l’IVA tingui com resultat un augment de l’activitat que esmorteirà la temuda caiguda en la recaptació”.
Referent a la salut pública, Delia Saleno ha assenyalat que “les mascotes tenen cada vegada més un paper imprescindible en la vida de les persones, doncs la societat està envellint i està creixent el nombre de llars unipersonals on són part de la família i milloren la salut mental dels seus tutors, per la qual cosa la reducció de l’IVA afavorirà aquesta contribució essencial a la salut pública que tenen avui dia molts animals”. De la mateixa manera, Saleno ha subratllat la importància que ha de Balears sigui una destinació turística segur sanitàriament, tant per a humans com per a animals i enfocat al segment “pet friendly”, amb una demanda que té un gran potencial a Europa.
La proposició no de llei, impulsada per Esquerra Republicana i tractada en el Ple de la Cambra baixa en el Dia Mundial dels Animals, va comptar amb 177 vots a favor, 132 en contra i 33 abstencions, i el seu debat va ser seguit des de la tribuna de convidats pels representants de CEVE, encapçalats pel seu president Jorge P. Pascual, i del Consell General de Veterinaris, l’Associació de Veterinaris contra el Maltractament Animal AVATMA i del Grup d’Estudis per a la Violència contra Humans i Animals, als quals CEVE agraeixen que “s’hagin sumat a la iniciativa perquè la unitat del sector és més necessària que mai”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *