“El títol d’operador d’instal·lacions de radiodiagnóstico és obligatori per tots els veterinaris que fan radiografies”

Des del 2009 no és suficient amb que existeixi solament un director de la instal·lació.

P.- En quina situació es troba el sector en l’ús de rajos X?

R.- Amb l’extensió dels sistemes digitals i les eines de programari per a la seva visualització, el nombre d’estudis radiodiagnòstics veterinaris ha augmentat, sent cada vegada més rellevant la seva informació per a la millora del diagnòstic i l’avaluació de l’eficàcia dels tractaments.

P.- S’han detectat diferències pel que fa a altres països europeus?

R.- A nivell legislatiu, pel que fa als països del nostre entorn europeu no existeixen diferències significatives. Sí existeixen a nivell pràctic, per exemple l’ús de la sedació en les exploracions, el control dosimètric, els blindatges de les instal·lacions… L’informe de l’any 2013 de la HERCA (Heads of the European Radiological Protection Competent Authorities) que inclou l’Organisme competent a Espanya, el Consell de Seguretat Nuclear, es va fer ressò de la varietat existent en l’àmbit veterinari, no solament en radiologia convencional com en altres disciplines menys freqüents en veterinària com el TAC, Radioteràpia o Medicina Nuclear.

P.- Per què és important aquesta formació?

R.- L’ús de radiacions l’energia de les quals dóna lloc a la ionització i per tant, a danys potencials, requereix la formació que millori l’ocupació de les modalitats de rajos X i la manipulació dels elements auxiliars. Més enllà de la protecció als treballadors, és un requisit obligatori en la normativa aplicable, i en particular en l’establert en el Reial decret 1085/2009, de 3 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament sobre instal·lació i ús d’equips de radiodiagnòstic. Els cursos estan acreditats pel Consell de Seguretat Nuclear segons la INSTRUCCIÓ IS-17, de 30 de gener de 2008, del Consell de Seguretat Nuclear, sobre l’homologació de cursos o programes de formació per al personal que dirigeixi el funcionament o operi els equips en les instal·lacions de rajos X amb finalitats de diagnòstic mèdic i acreditació del personal d’aquestes instal·lacions. Aquest curs inclou aspectes pràctics que permetran als alumnes reduir els riscos a la radiació, optimitzar els seus equips independent del tipus i sistema d’imatge, aconseguir imatges amb major informació i menor radiació, disposar de majors recursos per a l’elecció de compra d’equipament, requisits legals de compliment normatiu i conèixer les necessitats de blindatge de les sales.

P.- Quins riscos comporta la mala manipulació de rajos X i amb quina freqüència es manifesten?

R.- Els danys són de diferent tipologia:

  • Biològics: L’augment de la probabilitat de càncer o leucèmia i la major deterioració o danys en les estructures oculars dels treballadors exposats;
  • Professionals: La pèrdua d’informació diagnòstica i la seva incidència en la pràctica diària. Augmentar el risc als amos dels animals en cas que aquests participin en les activitats de subjecció dels animals;
  • Econòmics: Disminuir el valor de l’amortització de les inversions realitzades, sent el desemborsament si incloem sistemes d’imatge digital, alts.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *