Pep Aguiló Bonnín, en fer 90 anys: “He sabut que EMVETIB vol llevar el 21% d’IVA i hi estic a favor”

Pep Aguiló Bonnin (12 de desembre del 1926) acaba de fer 90 anys, i està a punt de fer-ne 70 de professió, idò va començar a fer feina quan li faltava un any per acabar la carrera, just acabat d’entrar en la vintena. Ara per ara té la seva clínica al carrer Velázquez, però ha estat popular a Ciutat per tenir-la a la Rambla, d’ençà el 1950. Aquest menescal recorda que el seu primer contacte amb els animals “va ser a una finca que mon pare tenia a Son Rapinya” i que durant el seu pas per l’Exèrcit ja era conegut per la seva habilitat amb els cavalls. De fet, el mateix cap de l’Estat va presenciar com muntava a cavall en els terrenys més difícils i arriscats, tot un espectacle del que conserva una fotografia. Va ser veterinari dels hipòdroms de Madrid, Palma, Santa Maria, i de Maria de la Salut. Ara, la feina amb cavalls i per l’Exèrcit va acabar prest perquè “havia d’anar d’un puesto a l’altre i amb els primers turistes vaig veure que el negoci era tractar cans i moixos”. La seva experiència ha anat més enllà de les clíniques i ha estat professor universitari a centres docents de la Península. Ha estat també president del Comité Científic Veterinari d’Espanya durant set anys i el 2004 organitzà un encontre a Granada amb 6.500 menescals de tot el món. Aquesta trajectòria ha estat meritòria de nombroses distincions, entre elles la d’EMVETIB, que mostra en la fotografia, i la del Consell General de Veterinaris d’Espanya.

P.- Què és allò que més l’ha agradat?

R.- Fer feina amb els cans. Tenen una companyia molt forta amb les persones i hi disfrutes. Els moixos també, però d’una altra manera. Els cavalls per qui l’agrada muntar és molt agradable perquè hi ha gent que es pensa que el cavall no reconeix la gent però això no és així.

P. – Què és allò que manco l’ha agradat?

R.- Sacrificar un animal no m’ha agradat mai.

P.- Què troba de la professió?

R.- Avui és molt complicada i molt dolenta. Jo quan vaig acabar els estudis a Mallorca hi havia set veterinaris i ara som més de 1.300. Això el que haurien de fer és no llicenciar tant de veterinaris. Aquí tenim més facultats que no té França i Anglaterra plegats i allà també tenen problemes.

P.- Idò, no recomenaria aquesta professió a un jove?

R.- Ha de ser que l’agradi molt, però molt els animals, perquè així vaig començar jo. Quan jo era jove vaig tenir fins i tot un conill a ca meva a en qui li mostrava el menjar i me venia. I tenia cabres i cans. Si tenen aquesta relació encara els podria recomanar la professió

P.- Què pensau de l’associacionisme?

R.- L’associacionisme procura millorar la situació dels menescals i donen feina al sector, i ja me va bé. La tasca de l’empresari veterinari és complicada i n’hem de saber més. Ara he sabut que EMVETIB vol llevar el 21%. Jo hi he anat a qualque reunió i estic a favor de llevar el 21% d’IVA, tot i que el problema gros és el deute amb Europa i la despessa, que per una altra banda no s’hi pot reduir perquè gràcies a ella hi fa feina molta gent. Estam en un cercle viciós.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *